FAQS AUTOCONSUM ELÈCTRIC

Respostes als principals dubtes. Principals dades


Què és l’autoconsum elèctric?

És la generació d’energia elèctrica destinada principalment per al consum propi, i que s’ha generat en el mateix edifici (o a prop) i injectat a l’interior de la xarxa d’un punt de subministrament. També s’anomena autoproducció elèctrica.

Per què autoconsumir electricitat?

Perquè és la forma més econòmica i ecològica de generar electricitat a casa, edifici o nau industrial. Podem autogenerar amb energia solar -total o parcialment- l’energia que consumim, a un preu més barat que el de la xarxa elèctrica, i de forma 100% neta i sostenible.

Per què ara?

Ja hem arribat al punt que es coneix com a ‘Grid Parity’ (paritat de la xarxa). Els preus dels panells fotovoltaics ha baixat tant els darrers anys (un 80% en 6 anys), mentre que el preu de l’electricitat ha anat pujant, que ja és més econòmic autoconsumir l’electricitat que generen el panells solars que comprar-la a la xarxa elèctrica.

Surt a compte?

La producció de les plaques fotovoltaiques està garantitzada pel fabricant durant 25 anys, i la seva vida útil es pot allargar més enllà dels 40 anys. Per tant, quan comprem una instal·lació fotovoltaica estem comprant l’energia que podrem gaudir durant tots aquests anys. El retorn de la inversió acostuma a ser de sis a vuit anys. En el cas de necessitar bateries, o tenir bastants excedents a la xarxa, els retorns es poden allargar per sobre dels deu anys. Aquets terminis, a més, es poden reduir considerablement si es tenen en compte ajuts i incentius avantatges fiscals que sovint ajuntaments i Generalitat ofereixen.

És legal autoconsumir electricitat?

Sí, el Reial Decret 244/2019 regula l’autoconsum d’energia elèctrica.

Les bateries estan permeses?

Sí, el Reial Decret 244/2019 permet la instal·lació de bateries.

Quina potència necessito?

Dependrà del grau d’autoconsum que es vulgui assolir, del que es vulgui arribar a estalviar. L’energia fotovoltaica és fàcilment escalable. Podem instal·lar des d’un sol panell fotovoltaic (uns 250W) fins a la quantitat de panells suficients que ens permeti ser 100% autosuficients. Dependrà bàsicament de l’espai disponible per situar els panells i del pressupost.

És legal autoconsumir electricitat?

Sí. El Reial Decret 900/2015 regula l’autoconsum elèctric.

Les bateries estan permeses?

Sí. El RD900/2015 permet la instal·lació de bateries a les instal·lacions.

S’ha de pagar algun impost o peatge a l’autoconsum?

Amb la publicació, el passat 5 d’octubre de 2018, del Reial Decret-llei 15/2018 es va modificar l’article 9 de la Llei 24/2013, del Sector Elèctric. El punt 5 del nomenat article recull l’anul·lació de l’antic impost al sol amb la següent frase: “L’energia autoconsumida d’origen renovable, cogeneració o residus estarà exempta de tota mena de càrrecs i peatges.”

Com funciona una instal·lació solar fotovoltaica?

Durant les hores de sol les plaques reben la radiació que transformen en electricitat. Aquesta està en forma de corrent continua (CC) i no pot ser utilitzada pels electrodomèstics més habituals; es necessari fer una conversió a corrent alterna (CA). L’inversor solar es l’element que s’encarrega de  transformar la CC a CA a 230 – 400 V (depenent de si la nostra instal·lació és monofàsica o trifàsica).
La generació d’energia serà directament proporcional a la radiació solar, essent més baixa al inici i final del dia, i més alta a les hores de més sol.
L’energia pot seguir diversos camins un cop generada per les plaques i transformada per l’inversor solar: alimentar electrodomèstics o màquines elèctriques que tinguem engegats a casa, carregar una bateria si la producció d’electricitat es superior als consums, o anar (a través de la xarxa de distribució elèctrica i passant pel nostre comptador) a la casa o edifici més pròxim a la nostra, buscant altres consums per alimentar.

Quina potència necessito?

Dependrà del grau d’autoconsum que es vulgui assolir respecte de la xarxa de distribució pública. L’energia FV és fàcilment escalable; és possible instal·lar des d’un sol panell fotovoltaic estàndard d’uns 290 Wp (Watts pic), o un panell d’alta eficiència d’uns 400 Wp, fins la quantitat de panells suficients que ens permeti ser gairebé 100 % autosuficients. Dependrà bàsicament de l’espai disponible a la teulada i del pressupost.

Quin espai es necessita?

Normalment necessitarem un espai mínim de 10m² de coberta. Cada kW de potència fotovoltaica necessita una superfície entre 6 i 15 m² de coberta, dependrà de la seva inclinació i orientació. Per un habitatge és habitual  instal·lar entre 6 i 18 plaques (entre 10 i 30m²). Per edificis de serveis i empreses, s’acostuma a ocupar a partir de 100m² (>10kW).

Es pot instal·lar a tot tipus de coberta?

Sí, excepte a les cobertes que sigui de fibrociment, d’uralita amb amiant. Aquest tipus de cobertes no permet -per normativa, i per seguretat- fer cap instal·lació ni actuació a sobre, i no es poden foradar. En aquests casos és imprescindible fer un canvi de coberta. Cal tenir en compte que la instal·lació ens durarà més de 25 anys, i per tant la coberta ha d’estar en bones condicions i accessible durant aquest període.

Quant de temps es necessita per instal·lar i legalitzar?

Depenem dels Ajuntaments de cada municipi per obtenir una llicència d’obres i poder començar a instal·lar. Un cop tenim llicència, l’obra i les proves prèvies a la posada en marxa duren habitualment entre 3 – 5 dies. A la finalització de l’obra procedim a la legalització de la instal·lació, que pot durar entre 1 i 2 setmanes.

Quin cost té i quins estalvis obtindré?

Una FV domèstica habitual pot costar entre 4.000 € i 9.000 €, depenent del nombre de plaques a instal·lar. Amb aquesta instal·lació es podria estalviar entre un 25 – 35 % de l’energia anual que consumim (terme variable de la factura d’electricitat).

Si es vol augmentar el % d’estalvi es aconsellable instal·lar un sistema d’emmagatzematge. Amb una FV + bateria es podria estalviar fins un 95% de l’energia.
Les instal·lacions més grans per edificis, centres comercials i naus industrials, sovint no requereixen de bateries i tenen un cost €/Wp més baix que les domèstiques.  En instal·lacions per empreses és habitual arribar a cobrir entre el 20 i 40 % del consum anual de xarxa elèctrica.
Amb una FV + bateria podria reduir-se el terme de potència contractat amb la companyia elèctrica (terme fixe de la factura d’electricitat), aconseguint un estalvia addicional.

Quina garantia i vida útil té una instal•lació fotovoltaica?

La garantia i vida útil sempre depèn del fabricant de cada producte. Equips de major qualitat poden oferir millors garanties i vida útil.
Les plaques fotovoltaiques poden tenir garanties de fins a 25 anys de producte i producció, i la seva vida útil es pot allargar més enllà dels 30 anys. Any rere any van perdent potència i és decisió del propietari quan canviar-les per unes de noves.
Les estructures on es munten les plaques poden tenir entre 10 – 12 anys de garantia.
Els equips inversors tenen una garantia de 5 anys ampliable (pagant un suplement) fins a 20 o 25 anys.
Les bateries de liti solen tenir una garantia de producte de 10 anys, una capacitat mínima garantida passats aquests 10 anys i una quantitat mínima d’energia que pot entrar i sortir d’elles, mesurada en Wh.

Quin manteniment s’ha de fer a la instal·lació FV?

Aquestes instal·lacions requereixen un manteniment mínim. A més disposen d’una monitorització que permet a l’usuari fer el seguiment de la producció d’energia i detectar possibles errors en els equips.
Els panells solars estan dissenyats per netejar-se amb la pluja, però dependrà de les precipitacions a la zona on tenim la FV. Es recomanable fer una inspecció visual cada cert temps per veure si cal netejar els panells. En cas de ser necessari, cal seguir les instruccions del fabricant per no fer malbé el vidre que els protegeix.
La resta d’equips de la instal·lació estan preparats per funcionar durant tota la seva vida útil sense cap intervenció. No cal canviar filtres, líquids, etc …
Si el client ho desitja pot acordar amb el instal·lador una visita anual o bianual, perquè aquest comprovi in situ la planta i els principals paràmetres de funcionament.

I si tenim excedents?

Amb l’energia que generen els panells i que no s’autoconsumeix al moment podem fer bàsicament tres coses: 1-Emmagatzemar-la en una bateria pel seu consum posterior (al vespre, per exemple). 2-Injectar-la a la xarxa, i rebre una compensació econòmica (a través d’una comercialitzadora), tal com preveu el RD244/2019 . El preu de venda serà més baix (uns 4,5€c/kWh) que el preu que tenim per la compra d’electricitat, però almenys no la regalarem. O 3- Posar un dispositiu d’injecció zero, que limita la producció segons el consum en cada moment. Aquesta opció ha perdut bastant sentit amb la normativa actual. Qualsevol d’aquestes opcions implica un aprofitament no tant econòmic com el que representa d’estalvi instantani de consum de xarxa, el que farà allargar inevitablement el retorn de la inversió en uns mesos o inclús anys. En alguns casos, però, no hi ha més remei que tenir excedents, i tot i això l’autoconsum pot seguir sent una opció molt interessant.

I quan no faci sol, deixaré de tenir subministrament elèctric?

No. Una instal·lació d’autoconsum fotovoltaic connectada a la xarxa no implica cap mancança en el subministrament. Quan no fa sol, o no en fa prou, l’energia que es necessita s’agafa automàticament de la xarxa.

I les pedregades i actes vandàlics poden ser un problema?

Els panells estan fets amb un vidre temperat que aguanta grans impactes.

Què passa si cau la xarxa elèctrica? Em quedaré sense llum?

Els inversors solars i de bateria es sincronitzen amb la xarxa de distribució elèctrica. Si aquesta cau (per una incidència o per manteniments programats) els equips FV es desconnecten i deixen de produir energia, per tal de no posar en risc la vida dels operaris que puguin estar treballant a la línia elèctrica.
No obstant això és possible instal·lar uns elements extra que permetin que, durant un tall de corrent, la instal·lació interior de l’edifici es separi de la xarxa de distribució i continuï funcionant. És necessari que hi hagi sol o energia a la bateria perquè puguem seguir gaudint d’electricitat.

Em puc desconnectar de la xarxa elèctrica?

Sí, però no és recomanable. Per poder mantenir una qualitat de vida similar a la que es té connectat a la xarxa cal sobredimensionar el nombre de panells, la mida de l’inversor solar, instal·lar un inversor de bateria i un sistema d’emmagatzematge gran per tenir uns dies d’autonomia. A més cal tenir un grup electrogen gasolina o gasoil per si les bateries s’esgoten.
Des d’un punt de vista tècnic i econòmic té més sentit mantenir-se connectat a la xarxa, pagar una quantitat mínima de factura al mes i poder disposar d’energia quan sigui necessari, sobretot quan hi ha tempesta o dies nuvolats.

La meva casa o nau està lluny de la xarxa elèctrica i no tinc llum. Puc generar la meva pròpia energia sense estar connectat?

Sí. Una inversió en una instal·lació solar podria ser molt més interessant que una inversió en portar els cables des del transformador més proper, regalar la propietat d’aquesta obra a la distribuïdora elèctrica, donar d’alta la llum i pagar tots els mesos una factura d’electricitat.

Partners:

Formem part de:

Aquesta web utilitza les cookies, persistents durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web. Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies