“L’autoconsum és legal i és viable, i aporta uns importants beneficis ambientals i econòmics. I s’està fent.” Aquest és el missatge que repetim incansablement, com si fos un mantra, els que ens dediquem a promoure instal·lacions d’autoconsum. El nostre sector ha aconseguit en els últims anys una fita molt important (i UNEF ha jugat un paper determinant): fer arribar l’autoconsum a l’opinió pública, que els partits polítics s’adonin que l’impost al sol ha tingut un rebuig social absolut i indiscutible. Per això el passat 25 de gener tots els partits polítics (excepte el PP i Fòrum Astúries) van presentar al Parlament una Proposició de Llei d’Autoconsum, que eliminarà l’impost al sol i altres barreres administratives. I ara tenen majoria per aprovar-se (s’espera que s’aprovi en els propers mesos).

En els últims anys s’ha parlat molt sobre autoconsum. Potser massa. Hi ha hagut esborranys de RD i molts rumors. La gent pregunta, s’interessa, es preocupa per l’autoconsum. Hi ha hagut molta informació, però també molta desinformació. Les xarxes socials tenen aquest tractament desigual: informen, però també desinformen, ajuden a difondre notícies falses: “primer detingut a Àvila per tenir plaques solars”. I els mitjans de comunicació tendeixen a amplificar només el negatiu. Hi ha hagut molt soroll. Pel que és molt habitual encara avui sentir que l’autoconsum és il·legal, que les bateries estan prohibides, i tractar el autoconsumidor com a un delinqüent que serà perseguit i multat amb imports milionaris.

Per tot això, associacions del sector (UNEF, CEEC, AGIC i Solartys) i administracions catalanes (AMB, Diputació de Barcelona, ​​Ajuntament de Barcelona i Generalitat de Catalunya) ens hem unit per fer una campanya audiovisual de promoció de l’autoconsum. Es tracta d’un vídeo de poc més de 3 minuts on usuaris d’autoconsum parlen de la seva experiència i motivacions per a realitzar, usuaris de l’àmbit domèstic, empresarial i públic; perquè l’autoconsum és una opció viable per a tots els segments de la societat. Aprofitem-ho!

Informació sobre la campanya:
http://icaen.gencat.cat/ca/detalls/noticia/Diverses-associacions-i-administracions-catalanes-presenten-una-campanya-audiovisual-de-promocio-de-lautoconsum

Manel Romero
Soci de SUD Renovables i Delegat d’UNEF a Catalunya

[article publicat originalment al blog de UNEF]